Protestul agricultorilor – cartonaş de avertizare…deocamdată de culoare verde

problema tuturor

” – Toţi suntem în aceeaşi barcă!”, afirmă agricultorii.

“- Eu sunt în barcă, tu eşti în apă. Să te vedem cum înoţi.” – răspunsul conducerii Republicii Moldova (replică preluată din filmul “Ace in the Hole“, 1951).

Cu toate că sunt în toiul lucrărilor de primăvară, agricultorii din toată ţara au ieşit vineri (27 martie 2015) la un protest paşnic. Pe drumurile naţionale au ieșit peste 3500 fermieri care au scos pe acostamentul traseelor rutiere circa 2000 unități tehnice.

La aceste acțiuni fermierii au cerut autorităților să ia măsuri urgente de soluționare a problemelor lor, făcute publice anterior:

1. Majorarea Fondului de subvenționare a agriculturii pentru anul 2015 la o valoare nu mai mică de 1 mlrd. 200 mln. lei.

2. Păstrarea cotei TVA de 8 % la producția agricolă.

3. Promovarea și adoptarea în Parlament a modificărilor la legea cu privire la piața produselor petroliere.

4. Începerea cît mai curînd a finanțătii proiectelor investiționale în agricultură din creditul polonez la o dobîndă nu mai mare de 1%.

5. Asigurarea creditării în agricultură la dobînzi mici.

6. Achitarea în regim de urgență a datoriilor acumulate de către stat față de agricultori în a.2014 la plata subvențiilor și compensațiilor pentru strugurii și merele livrate la procesare și pierderilor suportate în urma înghețurilor din luna octombrie 2014, care au compromis recolta de mere.

În cazul în care autoritățile statului vor manifesta iresponsabilitate și neglijență față de revendicările agricultorilor și nu vor porni soluționarea reală a problemelor cu care se confruntă agricultura Moldovei, în următoarele 10 zile, protestele vor fi reluate cu blocarea traseelor rutiere naționale. (extras din Comunicat de presă)

  Şi în sudul Republicii agricultorii, printre care SRL “Terra-Vitis”, au ieşit la protestul paşnic pe traseul naţional Taraclia – Cahul şi speră că nu se va ajunge la situaţie de cartonaş galben sau şi mai rău de culoare roşie.

protest

protest 2

 în imagine mecanizatorii gospodăriei SRL “Terra-Vitis” la protest (din stînga spre dreapta: Munteanu Stepan, Iacovlev Ion, Preuteasă Petru, Irizan Marcel şi Irizan Oleg).protest 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− three = 4